Wat is een levensloopbestendige woning?

Als we het over levensloopbestendig wonen hebben dan verwijzen we naar een woning waar men op hun oude dag nog goed in kan wonen. Een levensloopbestendige woning is onder andere veilig en toegankelijk, zelfs als men slecht ter been is. Wanneer u een eenmaal een huis heeft gekocht, is het zonde als u dit huis vroegtijdig zou moeten verlaten omdat het niet toegankelijk is. Dit probleem hoeft zich echter niet voor te doen. Met een beetje voorbereiding kunt u ervoor zorgen dat uw woning levensloopbestendig wordt.

Wat is een levensloopbestendige woning?

Een levensloopbestendig woning is een ‘normale’ woning die geschikt is voor alle levensfasen van de bewoners. Dit betekent dat er geen ingrijpende verbouwingen nodig zijn om de woning geschikt te maken voor onder andere senioren. Het huis groeit als het ware mee met de bewoners. Dit geldt dus niet alleen voor de oude dag, het houdt ook rekening met een gezinsuitbreiding. Zodra de kinderen uit huis gaan kunnen deze overgebleven ruimtes weer voor iets anders gebruikt worden. Bijvoorbeeld voor een hobbykamer om in te knutselen of voor spannende zaken zoals een gokje wagen via casino777 of het kijken van sporttoernooien. Het grootste voordeel van een levensloopbestendige woning is dat de bewoners in principe hun gehele leven in het huis kunnen blijven wonen. Dit betekent dat de bewoners in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven.

Een levensloopbestendige woning is niet hetzelfde als een seniorenwoning

Zoals u ziet is een levensloopbestendige woning dus anders dan een seniorenwoning. Dit type woning is namelijk specifiek ontworpen voor oudere mensen. Daarbij zijn de woningen enigszins of volledig aangepast. Zo hebben seniorenwoningen vaak een slaapkamer en badkamer op de begane grond of de woningen zijn geheel gelijkvloers. Het grootste verschil is dat als u vroegtijdig voor een levensloopbestendige woning kiest, u later niet meer hoeft te kiezen, iets wat bij een seniorenwoning wel vaak het geval is.

De eigenschappen van een levensloopbestendige woning

Bij het ontwerpen van een levensloopbestendige woning wordt er rekening gehouden met kleine aanpassingen die het leven gemakkelijker kunne maken. Denk bijvoorbeeld aan bredere gangen en deuren zodat het huis toegankelijk is voor rolstoelen. Daarnaast is er de mogelijkheid om drempels te verwijderen zodat deze geen obstakel vormen.

Slaapkamer en badkamer toegankelijk op de begane grond

Het is niet ongebruikelijk om naarmate u ouder wordt een slaapkamer en badkamer op de begane grond te wil hebben. In een loopbestendig huis wordt hier rekening mee gehouden. Zo is er voldoende ruimte om een slaapkamer te maken en is er eventueel al een badkamer aanwezig.

De traplift

Als u de benedenverdieping liever niet als slaapvertrek gebruikt dan biedt een traplift de oplossing. Met behulp van een traplift kunt u heel gemakkelijk de bovenverdiepingen bereiken, zelfs als u afhankelijk bent van een rolstoel. Daarbij kunt u voor een traplift kiezen die het beloopbare gedeelte van de trap minimaal afdekt. Nog een voordeel? Een traplift past in bijna elke woning.

Een antislipvloer tegen uitglijden

Als men slecht ter been raakt dan kan het een uitkomst zijn om gebruik te maken van een rollator. Om het gebruik van een rollator gemakkelijker te maken kan een antislipvloer helpen. Het is namelijk niet fijn om met een looprekje of rollator over hoogpolig tapijt te schuifelen. Een te gladde ondergrond is ook niet fijn, u wilt natuurlijk niet uitglijden.

Inloopdouche

Een inloopdouche ziet er stijlvol uit en biedt nog veel andere voordelen als u ouder wordt. De nagenoeg vlakke douche is eenvoudiger om schoon te maken en u kunt er moeiteloos inlopen. Zo heeft u geen last van randen en dergelijke waar u over kunt struikelen. Daarbij heeft de douche geen deur, oftewel weer een obstakel minder.